zondag, juli 06, 2008

Koken met de verdiende Ename's

De meesten denken dat het verdiende bier gedronken wordt. Maar cremke en zijn huisgenoten drinken geen bier. Een whiskey (voorkeur met E), en verschillende andere sterke dranken gaat er wel in. Wat te doen met al dat verdiende bier. Veel van de donkere komen in stoofvlees terecht. Zelfs met een blonde kan dat. Maar er zijn ook vele andere mogelijkheden. Daarom het recept van vandaag.

Voor 4 personen
2 mooie gemiddelde uien
3 koffielepels honing
4 grote wortels
500 gr champignongs
3 stengels jonge prei
4 enkele kipfilets
2 blonde ename's
laurierblaadjes
Bruine roux
beetje melk
boereboter
Kies een pot waar de kippelfilets naast elkaar kunnen liggen, maar niet te veel groter zodat ze volledig onder het bier liggen. Leg de kippefilets naast elkaar in de pot. Snij prei en wortel en verdeel over de kip. Verdeel ook enkele blaadjes laurier en een beetje gestampte peperbolletjes over de kippefilets. Giet er voorzichtig de 2 ename's over. Zet dit bij voorkeur een 6-tal uur in de frigo. Versnipper de ui en bak deze aan in boereboter. Doe er de honing bij en laat karameliseren. Doe in een ovenschotel. Bak vervolgens de versneden champignons in de zelfde pan. Deze goed peperen. Doe ze eveneens in de ovenschotel. Haal de kippefilets uit de marinade en leg ze op keukenrol en leg eveneens een velletje keukenrol er op en dep droog. Giet de rest van de marinade door een vergiet, en vang het bier op. De groenten uit de marinade kan je in de zelfde pan in boereboter bakken. En ook in de ovenschotel doen. In een tweede pan bak je op een hoog vuur de kippefilets aan beide zijden bruin. Vervolgens giet je er de marinade bij. Roer de groenten in de ovenschotel door elkaar en hou warm in de oven (70° is voldoende). Wanneer de kippefilets gaar zijn, haal je ze uit de biermarinade. Indien gewenst kan je ze voor snijden. In elk geval doe je een beetje melk bij de marinade en bind je deze met bruine roux. Op smaak brengen met peper en zout. Bak er een kroketje bij.

Ik vond het in elk geval lekker. Maar als het een ideale voorbereiding is voor de 10 mijl van Brugge die deze namiddag op de planning staat, dat betwijfel ik.

1 opmerking:

  1. dat ziet er inderdaad er lekker uit, ik zal het ook eens klaarmaken, want we hebben de laatste tijd ook al wat bier bijééngelopen.

    BeantwoordenVerwijderen