zaterdag, januari 26, 2013

Dutch Coast Ultra Run By Night

Fotoreportage

Van de Belgische kust vorige week zaterdag, naar de Nederlandse kust nu op vrijdagnacht. Deze keer met JCA'er Yves Dedapper afgesproken en naar Den Helder gereden. Mooi op tijd bij de startplaats aangekomen. Omkleden en de eerste flyers voor de 6 uur van Aalter en de 42Y195D-bosmarathon werden uitgedeeld. Her en der werd kennisgemaakt en bekende loopmakkers opnieuw begroet. Het ultra & trailwereldje is niet zo groot en vele bekenden komen we vaak opnieuw tegen.

Erwin vertelde vorige week nog dat de wind in de winter hoofdzakelijk uit het Noorden komt. Zo hadden we wind tegen. Maar deze week zou dat vast anders zijn gezien we van Den Helder naar Catricum liepen, dus Zuidwaards. Is de wind in de nacht van donderdag op vrijdag wel gekeerd zeker. Een hevige harde wind verwende alweer kilometer langs ons gezicht.

Na een briefing van Rinus konden we van start gaan. Yves voor de 100K tot in IJmuiden. Ikzelf was ingeschreven voor de 50K tot in Castricum. 1 kilomter door het centrum van Den Helder. Eenpaar kilometers de dijk op. En dan het strand op. 's Nachts is het donker en ondanks de koplampen is het strand moeilijk in te schatten. Niveauverschil zie je niet goed, verschil tussen ijs en zand is niet altijd duidelijk enz. Zo duurde het niet lang vooraleer ik door het ijs zakte en natte voeten had. Gelukkig droogde dit snel op en kreeg ik toch geen koude of bevroren voeten. Door het slechte zicht moest het lichaam en de enkels nog veel meer dan anders op het strand de stappen corrigeren door het oneffen strand. Zo stapte ik plots een geultje lager en schoot er iets in het rechter been. Op een golfbreker stoote ik de linker enkel en deze zorgde voor wat pijn bij de resterende kilometers. Maar geen getreur, uiteindelijk het grootste deel van de 50K afgelegd met een trio. En net boven de 6h gefinishd.

Met Rinus doorgereden naar IJmuiden om Yves met meer dan een uur voorsprong als eerste te zien finishen op de 100K. Het stukje duinen dat Ferry er nog had ingestoken bleek extreem zwaar te zijn. Zijn tweede helft koste hierdoor behoorlijk wat extra tijd tov zijn eerste 50K. Ook omdat hij tot aan de heup in de zee belande en van schoenen, kousen en broek diende te wisselen om niet te onderkoelen. Een ware beleving dus zo'n nacht loop op het strand

2 opmerkingen:

  1. Ja chapeau, dat doen er jullie niet veel na, denk ik zo. Straffe toeren!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoppa, en wederom een zware loop achter de vorige. Proficiat!

    BeantwoordenVerwijderen