maandag, oktober 21, 2013

Analyse

Vooraf.
24h aan 8km/h levert reeds 192km op. Anderzijds verval is er altijd, dus dat moest ik in rekening brengen. Met rondes van 1,1km zou ik niet sneller lopen dan 7m45s. Wat 8,52km/h zou betekenen. Ik zou ook zeer traag, helemaal achteraan de groep starten.

24h.
Bij de deelnemers ook 2 wandelaars. En er was één dame die ook zeer traag starte. Als 4° laatste dus gestart. Eerste ronde 7m24s. Had gps niet opgezet omdat garmin lang genoeg zou meegaan en had geen snelheid. Maar als ik na 2 rondes zag dat dit een kwartier betekende wist ik dat ik zeer dicht bij 8,8km/h liep. Het tempo voelde extreem traag. Koste niet de minste energie. Er was tijd om rond te kijken naar van alles (deelneemster 1 en 3 B bvb). En in ultralopen begin je dan na te denken en te rekenen. Gedachte één was "te rap gestart". 8,8km/h betekend immers schema van ruim 210km. Maar anderzijds lopen daar andere kleppers en massa ervaring rond. En binnen het uur had nagenoeg elke loper mij op minstens één ronde gezet. Moet je toch meer verval voorzien? En dan toch maar doorgaan. Het voelde ook zo fantastisch goed aan. Misschien zou ik vandaag eens een "Dejaegherke" doen. Na 2 uur en vele verschillende redeneringen was de kogel door de kerk. Peter DP die als verzorger mee was met Yves VH riep ik toe "nog steeds schema 210k, maar ik hou het zo".

De grafiek van de rondesnelheden toont dan ook aan dat er ronde per ronde wel wat verschil zit. Maar dat de eerste uren nagenoeg constant gelopen werd. Echter wanneer je de grafiek van de gemiddelde snelheid uitvergroot zie je dat ik na anderhalf à 2 uur toch wat versneld ben. Vermoedelijk wanneer het redeneren achter de rug was, en de rem ietsje losser gelaten werd. Ook besef ik nog steeds te weinig hoeveel 15 seconden op een rondje van maar 1,1km betekenen. En moet je eigenlijk veel sneller ingrijpen, en tempo nog veel constanter proberen te houden.
Ondertussen waren we 3h45 aan het lopen en was het 17h45. Tijd voor het avondmaal. 2 rondjes na elkaar een boterhammeke gegeten. De moed zat er nog vollop in, dus al lopend. Je moet al goed kijken om het klein beetje verval te zien. Maar nog een ronde verder betekende dit een toiletbezoek. Herrinner mij nog de opm van enkele jaren geleden ivm grafiek van Steenbergen toen Nico reageerde "gij kunt rap kakken". Maar ook Luc had mij gezegd, je mag daar niet veel tijd mee verliezen. Anders ben je een ronde te vroeg geweest. Maar kan zeggen dat de timing dit keer opnieuw goed zat. Ietsje meer dan 2m verlies. Daarna werd het tempo goed hernomen. Misschien zelfs ietsje beter dan tussen het 2° en 4° uur. Want een ietsie pietsie trager. Bovendien zag je al heel duidelijk aan bijna alle lopers dat ze duidelijk verval hadden. Ghislain D, André L en Chris D en dan nog 2 Duitsers waren de uitzonderingen die mij opvielen. Maar al de rest kwam nu ofwel minder frequent mij voorbij zoeven. En dat voorbijzoeven ging ook veel minder vlot dan in de eerste 2h. Ofwel werden ze terug ingehaald. Her en der waren verschillende wandelaars te zien. Het idee van een "Dejaegherke" gaf mij een ongelooflijk goed gevoel. De ronde tijden zijn vrij stabiel (maar niet vlak genoeg, cfr eerder). De grafiek van de gemiddelde snelheid toont wel aan dat er constanter gelopen werd dan in de eerste 4h. Na 6h30 (om 20h30) is er duidelijk terug een onderbreking geweest. Was dit het nemen van het regenjasje? Een plasje? Ik weet het niet meer. Maar in elk geval niks bijzonders, maar toch duidelijk op de grafiek zichtbaar. Maar nadien werd het ritme weer goed hernomen.

Het breekpunt.
Na ruim 9h ga ik opnieuw eten. 2 rondes na elkaar, boterhammeke en mars. Gezien de vermoeidheid in de benen komt, wordt hier duidelijk meer verval opgetekend dan bij de eerste maaltijd. Bovendien werkt dit opnieuw op de darmen. Tijdens het toiletbezoek neem ik opzettelijk wat extra tijd om de benen wat te laten rusten. Na het toiletbezoek zie je wel dat ik een poging doe om het ritme er weer in te krijgen. 3 rondes lang hou ik dan ook het tempo nog boven de 8km/h. Maar het oorspronkelijke tempo wordt niet meer gehaald. Erger nog het tempo glijdt verder weg. Ik kom opnieuw in een fase met 1000 verschillende gedachten en heel wat reken werk. Die qualificatie-afstand van 180K. Daar gaat het uiteindelijk om. Halfweg na 10h22m. 6,6km/h is hier exact 10m per ronde. Ik had dus 2m minder dan 10m/ronde. De volgende 2 rondes lukte dat nog vrij goed maar moest ondertussen wel tevreden zijn met 7,7km/h. Eens een testje doen. Als ik nu eens een volledige ronde zou wandelen? 11m12s. Daar was dus niet voldoende tijd voor. Opnieuw lopen. Maar het ging steeds moeizamer. Ik was ook reeds in een fase dat ik bij de rondetijden wel opmerkte dat ik beneden de 10m zat. En tot 24h onder de 10m was bingo. Maar ik kon niet meer onthouden wat de vorige tijd was en rekenen wat het verval was. Maar ik voelde het verval wel. En je ziet het ook duidelijk in de gemiddelde snelheid die nu blijft wegzakken. Ik bleef rekenen en ronde na ronde kwam mijn berekening wel negatiever uit. Het geloof in de 180K smelte weg. Ondertussen was ook Ghislain in een dip en sprak van naar de kine te gaan. Omdat ik qua ademhaling en hartslag volgens mij nog goed zat. Voelde toch zo aan. En het probleem in de benen zat (en de blaar op de onderkant van de rechter voet) zou ik mij laten masseren. Daarna zou ik dan wel zien als het terug beter ging. Ik naar de kini, maar er waren 2 wachtende voor mij. Wat tijd verloren, vandaar een trage ronde. Maar besloten om het wachten te vullen met nog een extra rondje. Dan naar de kini. Maar kreeg koude rillingen en kreeg krampen in de kuit, onderkant voet, bil. Gevolg was dat ik de handdoek in de ring gooide.

Een "Dejaegherke" was gelukt van het 2° tot het 9° uur. Maar zal nooit een Dejaegher worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten