maandag, januari 17, 2011

Verslag Winter Marathon Spier

Eerste marathon 2011. Maar meteen ook de 25° marathon + ultraloop. Een zilveren jubileum. Hiervoor moesten we (3 bloggende JCA'ers aprilvis, johan beton en cremke) wel naar het Nederlandse Spier. Een omgeving waar dfw runners voor het nodige marathon en ultra plezier zorgen. Het was, in dit nog maar pas begonnen jaar, reeds hun 3° organisatie.

Een marathon waarvan ik dacht dat deze over fietspaden in het bos liep. Al tijdens de eerste ronde bleek dat 1600m per ronde fietspad was en de overige 4400m overwegend zeer drassige bosgrond was. Het liep veel zwaarder dan verwacht. De verwachting om een rustige 4h te lopen werd meteen bijgeschroefd naar 4h15.

Bij aankomst een parking met een 4-tal wagens. En na wat zoekwerk in de verte in het bos een wit tentje. Bij het tentje reeds 2 zielsverwanten. Het was daar dat we moesten zijn. Met onze ervaring (alle 3 tussen 24 en 40 marathon's en ultra's) voelden we ons plots terug groentjes. Er werd verteld over de 35 marathons die men vorig jaar liep. Een ander had er 98. En met een totaal van 1400 komt men aardig in de buurt van het record 1700 en nog wat. Het stak daar op geen 300 marathon's. De ene liep deze als voorbereiding op de 120 van Texel of binnen 3 weken Apeldoorn. En bleek ook al vlug dat ik niet de enige was die morgen ook naar Olne zou gaan.

Een select gezelschap van 58 deelnemers nam de start. Gezien de plannen de volgende dag probeerde ik de hartslag zo laag mogelijk te houden. En bij elke passage nam ik enige tijd voor een zoutkoekje, banaan en sportdrank + water. Dit kwam de hartslag ten goede. Maar vanaf half weg moest ik de snelheid wat afremmen om beneden de 150 te blijven. De sportdrank werd vervangen door cola. En met de nodige suikers begonnen we aan een 6° ronde. In de verste verte niemand meer te zien. Rustig tempo verder zetten, maar toch was het moeilijk geworden onder de 150 HS te blijven. Nog een laatste bevoorrading en de 7° en laatste ronde werd ingezet met Paul Van der Logt. Hij wou wachten, maar daardoor werd tempo wat opgetrokken. Na een tijdje zei ik dat ik rekening moest houden met morgen en liever had dat hij onze voorganger bijbeende. Tempo terug laten zakken. HS zakte ook, maar niet meer onder de 150. Op 1,5K v d finish nog een versnelling geplaatst om Johan Spiekker bij te halen. Liet hem net voor mij finishen en staan in de uitslag op een gedeelde 11° plaats in 4h20m12s. De Garmin gaf echter 200m te weinig aan. Die hebben we er à la Peter De Decker nog vlug bijgedaan. Een marathon moet immers een marathon blijven hè.

Ondanks het rustige lopen voelden de benen toch wel heel zwaar aan. Tijd om de recuperatiezalf die de zoon vorige week gekregen had voor zijn cross in Maldegem uit te proberen. Ook de steunkousen werden aan de kuiten gelaten. Zou deze recuperatie middeltjes volstaan voor een "Tréfle à 4 feuille"?

3 opmerkingen:

  1. verstandig gelopen Joeri. straf zo 2 marathons in op na een volgende dagen lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het pakte niet verkeerd uit om in Olne ook weer te lopen.

    BeantwoordenVerwijderen