maandag, september 13, 2010

Verslag 24h van Luik

Vooraf:
Heel lang de plannen verzwegen. Maar eigenlijk was het al fout om te vermelden dat er plannen waren. Hierdoor waren toch al heel wat lopers en vrienden op de hoogte van deze nieuwe uitdaging.

Vooraf advies gevraagd bij ervaren ultra lopers Luc Dejaeger-Braet en Paul van Hiel (die ook ingeschreven was). Daardoor vertrokken met heel wat bevoorrading. Vreesde immers vooraf reeds dat voeding een probleem zou zijn.

De laatste nacht thuis meer gewoeld dan geslapen. Om 8h naar Luik. Iets voor 10 daar ons tentje beginnen op zetten. Nummer afgehaald, begeleidster gebriefd, en nog een half uurtje gerust. Paul gezien en naar de start.

Wedstrijd
De teams moesten hun schoenen uitdoen en op een stoel zetten. Zelf plaats nemen aan de andere kant van het parcours. De individuelen mochten vooraan starten. In mooi, net iets te warm weer gestart.

Eerste ronde. Ik wist al meteen dat dit een lastig parcours was. 20% Slechte macadam en 80% kiezel, vaak ook van slechte kwaliteit met grotere stenen die onderaan uw voeten pijn doen. Bovendien zeker niet plat (wel geen beklimming van 10%). Er zaten 5 bergopkes in. Waarvan wel enkele korte natuurlijk.

Dronk van bij begin bewust heel veel. Aangereikt door Paul (want zelf eigenlijk gestopt met lopen) die mij samen met Inge ongelooflijk goed soigneerde. Vooral isotoon want warm, en ook wat koolhydraat rijke drank. Al vrij vlug onderlijfje uit gedaan want was dus nogal warm weer. Na 2,5 uur begonnen de maag-problemen. Overgeschakeld naar water met zout oplossing (LAB van Maximize, heel goed product), gewoon water en elke ronde klein stukje banaan. Voelde aan mijn hoofd dat ik suikers nodig had en begon kleine stukjes mars en kit-kat bij te eten. Ook af en toe sport-fruit van W-cup (ben ik ook wel content van). Rond een uur of 22 werd het wat frisser en maakte ik een vlotte stop om nieuwe kousen, lange broek, onderlijf en nieuw shirt aan te trekken. Kreeg echter door een tekort aan suikers (vermoed ik) hoofdpijn. Vervolgens een gel van Maximize genomen en dat gaf me een nieuwe boost (smaakt slecht, maar helpt dus wel). Ondertussen 28 rondes (van 1520m) in 5h, 34 in 6h. Echter na 12h voelde ik mij duizelig. Nog ff wat bevoorrading, nog rondje 58 (denk ik) er bij. Maar het gevoel zat niet goed (Paul was mij al aan het tegen komen omdat een duizilig cremke wat lang weg bleef).

Dan maar pannekoekje gegeten en 3h geslapen (met 3 plaspauze's in). Daarna op gemak (half uurke) nog een pannekoek of 4 en een half literke chocomelk. 1,5 uur gestrompeld. Nog steeds koppijn, en mentaal was het te moeilijk om dit te overwinnen. Nog 1,5 uur geslapen. Dan was koppeke opnieuw ok. Was ondertussen opnieuw licht geworden. Herstart. Eerst met jasje want frisse nacht. Maar al gouw kon dat uitgetrokken worden. Het feit dat ik een v d snelste ultra's op het parcours was (misschien zelfs de snelste) gaf mij moed. Nog 5h, 65 rondes 8° positie op 15,2K van mijn voorganger. Nog 4h, 71 rondes 4,56K genaderd op positie 7. Nog 3h 76 rondes opnieuw 4,56K genaderd. Dit moet lukken. Het begon te regenen en terug jasje aan en ook pet opgezet. Echter de man voor mij vond in die regen een laatste adem om de 6° positie aan te vallen. Nog 2h 81 rondes en terug 1,52K meer achterstand. Nog 1h 86 rondes. 90 rondes, gevraagd als er eindsignaal en opmeting van restafstand is. Nee, je mag uw laatste ronde af maken. 91 rondes 138,32K in 23h53. Dus nog tijd om nog eentje extra. Wordt mijn aller snelste ronde 139,84 in 24h01. Ondanks dat men zei dat we onze laatste ronde mochten afwerken, trok men de tijdsregistratie uit in mijn laatste 20m.

Verder moet ik natuurlijk wel ook toegeven dat ik veel te snel gestart ben. En in een 24h wedstrijd mag je gerust elke ronde rustig tijd nemen voor de bevoorrading. Je moet dat niet al lopend doen zoals op een jogging of marathon. Zo herinner ik mij nog heel goed hoe rustig Lucien Taelman al stappend tijdens onze 6 uur zijn bevoorrading op dronk. Maar hij won wel.

Vergelijking Bornem
In Bornem schreef ik dat de bevoorrading voor wandelaars was, want veel vast voedsel. Echter heb ik daar misschien wat tijd door verloren, maar was er uiteindelijk wel goed mee. En ondanks dat ik LAB en gel van Maximize al goede kritiek gaf. Moet ik zeggen dat ik met de isotone en koolhydratendrank van Maximize en ook die van trisport niet zo goed was (voor mij). Niet tegenstaande had ik er tijdens een duurloop van 3h, met 500ml per uur, wel goede resultaten mee. Maar aan 1l per uur zoals mij aangeraden werd, liep fout. Je moet immers zoveel drinken tijdens een ultra want 2% gewichts- en vocht-verlies doet de prestatie reeds achteruit gaan.

Vervolg
Nu wat recupereren. De rest van het jaar misschien nog één (of een paar) marathon. Als het één is, is het Echternach met JCA. Maar ik zal afbouwen om daarna in de winter aan de snelheid te werken. Denk dat ik wat crossen ga lopen. Ondertussen moet ik ook op zoek naar de juiste voeding voor de marathon en ultra's. Want ook na een marathon heb ik heel vaak koppijn door een tekort aan voeding.

15 opmerkingen:

 1. Ongelooflijke prestatie Cremke Proficiat

  BeantwoordenVerwijderen
 2. niet normaal en bovendien meteen nog een mooie eindplaats in het klassement. ongelooflijk wat jij allemaal uitsteekt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En dat allemaal na die heupproblemen, straffe gast zijde gij, dikke proficiat...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je verbaasd vriend en vijand. Proficiat!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. in 't vervolg je plaspauzes beter plannen, da's goed voor de nachtrust ;-)
  Prachtig gelopen makker!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ongelofelijk!! Van een uitdaging gesproken! Proficiat met je prestatie, respect ze!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jawadde man ! ik hoorde in Sint-Kruis dat je aan zo'n zware opdracht bezig was. En ik lees hier ook nog dat je ondertussen ook al Bornem ingepalmd hebt. Straffe gast ben je ! Respect!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gefeliciteerd en petje af voor je presatie en afstand.
  Het blijft 24 uur en haast niet te doen en op doorzettingsvermogen door gezet.
  Bij mij hielp de soep erg goed om op de been te blijven.
  Rust goed uit.
  Groet rinus.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Chapeau hoor Joeri... sterke prestatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. beresterke prestatie Joeri, ongelooflijk respect hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Niet te doen... wat mogen we nog allemaal van jou verwachten??? Proficiat hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. zozo dat is inderdaad een verrasssende prestatie.. en niet de minste prestatie.. proficiat

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ksta versteld, je hebt weeral serieus je grenzen verlegd ! Well done.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. I enjoyed reading your blog. Keep it that way. tqamqtuzmbpigicx

  BeantwoordenVerwijderen
 15. straffe kost wat ik hier lees!proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen