zondag, juli 13, 2008

Zondagse schotel met Valeir

De Valeirs uit Gavere werden gebruikt voor een kalfsblanquette.
Boereboter
1kg Kalfsblanquette
2 Valeirs
5 grote wortels
3 stelen witte selder
1 grote ui
2 à 3 Laurierblaadjes
400 ml room
lepel suiker
Witte Maïzena
1 eigeel
250 gr champignongs
1/2 bosje peterselie
Boter gesmolten, niet laten bruinen. Klein gesneden kalfsblanquette laten dicht schroeien, niet laten bruinen. Flesje Valeir en de zelfde hoeveelheid water toegevoegd. De in schijven gesneden wortels, selder en fijn gesnipperde ui eveneens toevoegen. Beetje peper, zout en laurier er bij. Een half uurtje laten verder stoven.
Na dat half uur de 2° Valeir toevoegen, een soeplepel suiker en beetje water. De room toevoegen en laten doorkoken. Saus dikken met maïzena. Als saus dik genoeg is, van het vuur halen. Eigeel in afzonderlijk kommetje loskloppen en lepeltje saus toevoegen. Daarna eigeel, sausmengsel terug bij de saus doen en roeren. In stukken gesneden champignongs in boereboter bakken en eveneens toevoegen. De fijngesnipperde peterselie toevoegen. En klaar is het kalfsblanquette. Door het gebruik van de Valeir is het blanquette wel niet meer zo mooi wit, maar het heeft wel een lekker extra smaakje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten