zaterdag, januari 14, 2012

Leopoldsloop

Planning vandaag was oorspronkelijk 1/2 marathon bij Filip L. en Veerle B. te gaan lopen. En nadien af te zakken naar Watervliet voor nog een 1/2. Maar moest deze voormiddag naar begrafenis. Na afstemming met de familie ging ik niet naar de rouwtafel en zo kon ik één van de twee 1/2 marathons toch nog lopen.

Ik voel dat de trainingen en de crossen reeds hun effect hebben. Ik denk momenteel vrij goed te zitten qua conditie. Hierdoor groeide de onrealistische hoop om een PR op de halve marathon te lopen. Onrealistisch omdat ik toch vrij zwaar aan het trainen ben. Met op donderdag nog 6 keer 1,5km aan 14km/h. Wat voor mij serieuze intervallen zijn. En ook nog eens omdat het parcours van de Leopoldslopen na 3km over het jaagpad langs het Leopoldskanaal gaat. Een jaagpad dat niet verhard is, en waar het bovendien vaak slalommen is tussen de plassen en modder.

We stonden aan de start. Iemand merkte op dat de klok reeds op 4 seconden stond. Er werd afgeteld en start gegeven. De klok sprong al direct op 5 seconden. Na de start merkte ik op dat het toch wat vlotter liep dan ik verwacht had bij de opwarming. Ik liep al vlug in het spoor van Kurt T. en Olivier. Zeker Kurt is normaal stukken beter dan mij. Olivier op de kortere afstanden ook. Op de halve weet ik het eigenlijk niet. Ook nu vond ik hun tempo een klein stapje te snel voor mij. Maar zonder Garmin wou ik wel eens een gokje wagen. Eerste kilometer. Iemand zij 13,7km/h. Veel te snel dus. Na 4km zieden ze dat we 18m hadden en dat dit 13,5km/h was. Vond het nog steeds iets te snel. Maar bleef wel volgen, en af en toe zelfs een stukje kop doen. Zeker als we op het jaagpad gekomen waren. Zodat ik vlot de ideale lijn kon kiezen tussen plassen en modder door. Na 5km bevoorrading. Door het hoge tempo kon ik maar een tweetal slokjes drinken. Na 7km nam ik een druivesuiker. Maar het ging voor mij zo snel dat het knabbelen niet evident was. Ik spuwde een groot deel gewoon terug uit. 36m zeiden ze na 8km en nog steeds 13,5km/h. We kwamen bij 2° bevoorrading. Opnieuw een 3-tal slokjes en verder. Keerpunt lag na iets meer dan 11km. Een klein lusje op de heenweg moesten we in het terug keren dan ook niet meer doen. 2km verder opnieuw een bevoorrading. Ik nam opnieuw enkele slokjes. Op 12,5km besloot ik mijn eigen tempo zo hoog mogelijk te houden maar het groepje te laten lopen. Bij de laatste bevoorrading keek ik nog eens voor mij. Verrast maar tevreden stelde ik vast dat Kurt eigenlijk maar een 50-tal meter was uitgelopen. Dit gaf mij opnieuw moed. Aftellen nu. Nog 3km op het jaagpad en 3km verhard. De vermoeidheid en pijn verbijten. Sandra C., tante, Filip V. hebben in 2011 veel meer te verduren gehad. Dus doorbijten hè. Op 1,5km kwam een groepje voorbij onder leiding van Maurice. Ik liep 10m mee, maar kon dit niet houden tot de finish. Terug op karakter ging ik verder. Nog 1km. Nog 500m. Ik wil nog een paar lopers terug pakken. Dit lukt. Zie de klok. 1h35m50s. Alles uitpersen. 1h36m09s kom ik over de lijn. Rekening houdend met de 4s van bij de start wordt dit 1h36m05s. Echter op de uitslag staat 1h36m11s. Maar met die manuele opname aan de finish zijn vaak problemen. Nico S merkte vroeger al regelmatig op als we met een groep over de finish gaan dat we in de uitslag soms 20-30 seconden verschil hebben.

Mijn PR op de 1/2 marathon is 1h36m05s. Gelopen te Evergem. Waar het parcours volledig verhard is en eigenlijk 400m te kort. Ondanks de officiele uitslag van vadaag. En rekening houdend met het parcours. Beoordeel ik dit als mijn beste 1/2 marathon ooit. Zelf noteer ik dan ook een PR van 1h36m05s voor de 1/2 marathon in de Leopoldsloop. Hopelijk kunnen we hier dit jaar nog een verlengstuk aan breien.

5 opmerkingen: