woensdag, augustus 16, 2006

Ik hou van zone 4

Ochtendgewicht: 79,8kg
Tijd: 22min41
Afstand: 3.6km
GHS: 145
+ 5 steigerungen

Laatste training voor de loop van nu zondag. Nog maar eens rustig getraind in zone 3. En dit gaf mij een slecht gevoel. Ja dat zei ik maandag ook al. Maar 't was zo mogelijks nog erger. Maandag kon ik binnen deze hartslagzone nog rondjes lopen van rond de 2min20. Wat toch nog 10,3 gemiddeld is. Nu was het meer dan 2min30. Wat nog slechts ietsje boven de 9km/h ligt. Als ik ook maar een beetje snelheid probeerde te maken, begon mijn hartslagmeterke te piepen gelijk gek. Een beetje vertragen hielp niet, ik moest ff wandelen om dit weer onder controle te krijgen. Dit is niet meer gaan lopen, maar gaan snelwandelen. Dit is echt niet mijn ding.

Welk gevoel zouden andere joggers hebben als ze in de zones proberen te lopen? Vooral de lage zone's dan. En ga ik na zo enkele trainingen te doen, nog wel de hogere snelheden aankunnen? Ik wil juist mijn snelheid opdrijven.

Maar om positief te eindigen. Zondag kan alles goed maken.

5 opmerkingen:

 1. Ik zou steeds blijven lopen (en niet beginnen wandelen), ook al ga je boven je max. hartslagzone (persoonlijke visie). Volgens mij is het belangrijkste dat je vlot blijft lopen maar met de handrem op - indien trainig in lage zone. Hoe meer je traint, hoe gemakkelijker je het zal worden om met een lage hartslag te lopen. Ik vermoed ook niet dat het schema van myasics veel trainigen voorziet in een lage HS indien je traint voor een 10km?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjah, traag lopen is voor iedereen moeilijk, ook ik had er in 't begin moeite mee, liep trainingen van 8 tot 9 per uur, alsof je wandelt, nagelbijten was het. Nu, enkele weken later, loop ik in dezelfde zone toch al 10 per uur, dus regelmatig trainen en lang en traag lopen levert toch wel iets op hoor... Klinkt heel onlogisch, maar om sneller te lopen moet je beginnen met heel traag te lopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals Achieltje zegt, blijven traag lopen om snel te worden.
  Alhoewel ik van mening ben dat je niet alle trainingen traag mag lopen, maar toch pakweg 70-80% in zone 1.
  Om die zone's te kunnen bepalen zou je eerst je maximale hartslag moeten kennen.
  Ikzelf loop ook maar rond de 8km per uur in de lage hartslagzone, terwijl er mensen zijn die 10-11-12-en veel rapper lopen in diezelfde zone.
  Greetz

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Soms (zoals vandaag) negeer ik al het getreiter van de polar en doe ik mijn eigen goesting. Als 't vandaag niet lukt, dan misschien morgen wel. Misschien had je wat minder geslapen en ging het daarom wat moeilijker om bij zo'n lage hartslag te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Over uw reactie op mijn site ivm dit: Helemaal gelijk heeft u. En er wordt wel degelijk rekening mee gehouden, in zekere zin. Maar als ik om de minuut moet wandelen om binnen de zone te blijven, dan gaat me dat te ver. Ik train op uithouding, dus soms moet een mens eens de polar negeren, anders geraken we nergens. Als je trouwens al een paar dagen maar een uur of vier geslapen hebt, dan is het enigzins normaal dat de tikker wat sneller gaat, denk ik. Bij u is het anders: u traint voor een wedstrijd. Ikzelf ben nog maar pas begonnen met lopen en er is dus nog veel werk aan :-)

  BeantwoordenVerwijderen